Drodzy Rodzice,
zapraszamy w dniu 27.10.2021r. (środa) o godz. 16:30 na spotkanie online z P. Barbarą Szlendak z Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Głogowie. Celem będzie przedstawienie Państwu informacji związanych z założeniami kampanii edukacyjnej pt. „Wybieraj Bezpieczną Żywność”.
Link do spotkania został przesłany Państwu w dzienniku elektronicznym. Prosimy o sprawdzenie wiadomości.
INFORMACJE O KAMPANII
Kluczowym przesłaniem kampanii „Wybieraj bezpieczną żywność” jest dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych. Kampania skierowana jest do przeciętnego konsumenta w wieku 25-45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców ponieważ ta część społeczeństwa jest zainteresowana różnymi aspektami dobrego stanu zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia oraz tematami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Jej celem jest dostarczenie przydatnych informacji na temat nauki i bezpieczeństwa, które stoją za codziennymi wyborami żywieniowymi.
Kampania przybliży konsumentom praktyczne informacje- m.in. związane z rozszyfrowaniem etykiet, zrozumieniu zasad dot. stosowania substancji dodatkowych w żywności, z jakiego powodu surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce.
Każdy z nas powinien mieć pewność, że udając się na zakupy i sięgając po konkretny produkt ma gwarancję bezpieczeństwa, a właściwe procedury i badania potwierdziły, że dany produkt spełnia wszelkie wyśrubowane wymogi. Zaś w przypadku nieprawidłowości – zostanie pilnie wycofany.
Więcej informacji można znaleźć na stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl